Anadolu Ajansı - “Gelecek 100 Yılın Habercileri” Projesi

PROJENİN AMACI ve KAPSAMI:

Yurtiçinde ve yurtdışında Türk milletinin haklı kurutuluş mücadelesinin sesi olmak için 6 Nisan 1920’de yola çıkan ve kurulduğu günden bu yana Türkiye’nin kutlu yolculuğuna şahitlik eden Anadolu Ajansı, kuruluşunun 100. yılını kutlayacaktır.

AA, 100. Yılı kapsamında İletişim Fakülteleri’nde lisans eğitimlerini sürdüren genç gazeteci adaylarını teşvik etmek ve onların özgün çalışmalarını kamuoyuna aktarmak amacıyla “Gelecek 100 Yılın Habercileri” projesini düzenlemektedir. Bu proje ile öğrencilerin hazırlayacağı haber, video ve fotoğraflardan seçilenler Anadolu Ajansının haber sayfalarında kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Proje için her okula bir haber yayın hakkı verilecektir. Okullardan gelen haberler AA seçici heyetine sunulacaktır. AA haber yöneticilerinden oluşan seçici heyet belirlenen kriterlere göre her okul için bir (1) adet haber seçerek yayına verecektir. Haber yayın kriterlerine uyan haber, fotoğraf, video çalışmaları Anadolu Ajansının web sitesinde (aa.com.tr) ve 100. Yıl özel sitesinde (100yil.aa.com.tr) ve sosyal medya mecralarında yayınlanacaktır.

BAŞVURU KOŞULLARI:

- Ülkemizde eğitim gören İletişim (ve benzeri) Fakültesi öğrencileri başvurabilir.
- Haberler, Kültür ve Sanat, Spor, Ekonomi, Bilim ve Teknoloji, Sağlık ve Yaşam kategorilerinden birinden tercih edilmelidir.
- Haberin dili Türkçe olmalıdır. Videolarda Türkçe dışında bir dil kullanılacaksa, Türkçe alt yazı eklenmelidir.
- Haber ve ilgili çalışmanın Türkiye Cumhuriyeti yasalarına, haber dili ve etiğine uygun olması gerekmektedir. Etik olmayan haberler değerlendirmeye alınmaz.
- Haberin orijinal ve özgün olmasına dikkat edilmelidir. Haberi yayınlanan öğrenciler haber ve diğer çalışmaları ile ilgili tüm haklarının AA tarafından kullanılmasını kabul etmiş sayılır.
- Anadolu Ajansı tarafından oluşturulan Seçici Kurul’un değerlendireceği ve yayınlanma hakkı elde eden haber, fotoğraf, video, infografi vb. görseller haberi hazırlayan öğrencilere ait bilgilerle birlikte AA resmi sitesinden yayınlanacaktır.
- AA, öğrencilerin hazırladığı çalışmaların içeriği ve telif hakları ile ilgili hukuki sorumluluk kabul etmez.
- AA, proje sürecindeki genel kuralları ve süreci değiştirme hakkını saklı tutar.

BAŞVURU ŞEKLİ:

- Öğrenciler kişi veya grup olarak hazırladıkları haber ve diğer ilgili çalışmaları gönderebilirler.
- Başvuru için haber ve diğer içerikler, öğrenci bilgileri ve üniversite bilgileri ile birlikte 100yil@aa.com.tr adresine gönderilmelidir.
- Öğrencilerin kişisel bilgilerini ve üniversite bilgilerini eksiksiz olarak paylaşması zorunludur.
- Haberler yayınında okul bilgileri de olacağı için, ilgili okullardan doğrulama amaçlı onay dilekçesi alınması gerekecektir.

İÇERİK ÖZELLİKLERİ:

- İçerikler metin ve ona uygun fotoğraf, video, infografik vb. görsellerden oluşmalıdır.
- Haber Metinleri: 200-600 kelimeden oluşmalıdır. Haberin başlığı en fazla 7-8 kelimeden, spotlar ise en fazla 10-15 kelimeden oluşmalıdır. Haberin konusuna göre en fazla üç spot kullanılabilir. Haberin başlığı, spotu ve içeriği ayrı ayrı belirtilmelidir.
- Fotoğraflar: Yüksek kalitede çekilmiş olmalıdır. (Makinenin large ve fine ölçülerinde çekilmiş jpeg fotoğraflar). İçeriği güçlü, teknik ve estetik açıdan yeterli olmalı. Fotoğraf projesi yapılırsa bir konu en çok 10 fotoğrafla sunulmalıdır. Her fotoğrafın 5N 1K kuralına göre yazılmış altyazı metni bulunmalıdır. Fotoğraflar manipüle edilmemeli, ekleme-çıkartma yapılmamalı, HDR uygulanmamalı, aşırı ton ayarı yapılmamalıdır. Karanlık oda uygulamalarına denk basit kadraj ve ışık düzenlemeleri yapılabilir.
- Videolar: 16:9 formatında 1920x1080 (Full HD) çözünürlükte olmalı; çekim ölçekleri ve planları uluslararası görüntü çekim kriterlerine uygun olmalıdır. Çekimler için Tripod kullanılması tavsiye edilmektedir. Röportajlar için gürültüsüz bir ortam tercih edilmelidir. Çekimlerde zoom, pan, tilt gibi kamera hareketleri kullanmamaya özen gösterilmeli, genel plan, orta yakın plan, yakın plan ve detay planlara yer verilmelidir. Yazılı haberde olması gereken 5N+1K unsurları videoda görüntü diliyle oluşturulmalıdır. Görüntü içeriklerinde "insan hikayeler" tercih edilmektedir.

PROJE TAKVİMİ:

Haberinin ve Üniversitelere Duyurunun Yapılması: 16 Aralık 2019
Başvuruların Toplanması: 20 Ocak 2020
Haberlerin seçimin yapılıp yayına başlanması : 10 Şubat 2020

Not: Anadolu Ajansı proje takviminde değişiklik yapma hakkına sahiptir.

Yayın Tarihi: 18/12/2019
Okunma Sayısı: 1093